Grote BBO Vugraph-deals # 117

Met grote droefheid melden we het overlijden van een van de grote supporters van de game, Naren Gupta, die op eerste kerstdag op 73-jarige leeftijd is overleden. Naren, geboren in India in 1948, was afgestudeerd aan het Indian Institute of Technology in Delhi, het California Institute of Technology en aan de Stanford University. Als technologie-ondernemer en President/CEO van Integrated Systems Inc. wordt hij algemeen erkend als een belangrijke bijdrage aan de huidige wereldwijde technologie. 

In het bridge wereld leidde Naren een van de grote teams op het internationale circuit. We hebben in deze column verslag gedaan van veel van zijn overwinningen: hij won een aantal van de vroege Alt-evenementen, waaronder de MontreAlt, spelend in teams met Zia Mahmood, Cedric Lorenzini, Thomas Bessis, Bauke Muller, Simon de Wijs, Curtis Cheek, David Gold , Frederic Volcker en Huub Bertens.

Naren wordt overleefd door zijn vrouw, Vinita, die met haar eigen team blijft spelen in de huidige Alt-evenementen, en hun twee dochters. 

RIP.

De OCBL Juli Cup

Er waren tal van spelers van wereldklasse in actie om degenen die online keken te vermaken toen zestien teams in de rij stonden aan het begin van de juli Cup, die onder auspiciën van het online contract werd gehouden Bridge Liga. Het formaat was een vierdaags kwalificatie-evenement van negen 16-bordwedstrijden. De leidende acht teams zouden dan doorgaan naar de knock-outfase op de laatste dag.

Zoals gewoonlijk beginnen we met wat problemen. We zullen later ontdekken hoe uw keuzes zouden hebben gewerkt. Eerst een openingsvoorsprong: je staat Oost met:


Wat leidt u?

Vervolgens, met geen van beide kanten kwetsbaar, houd je als Noord:


Welke actie onderneemt u?

Terwijl je daar over nadenkt, beginnen we in ronde 1, waar twee zeer fanatieke teams die het Cross of St George, BLACK (Engeland/Zweden) en HARRIS (Engeland/Bulgarije), het tegen elkaar opnemen. Aan de helft van de 16 tafels mochten E/W in 4 . spelen, scoorde +620 of +790 op Bord 10. Aan de andere acht tafels bood N/S in schoppen op, maar slechts één leider timede het spel nauwkeurig:


Gunnar Hallberg

De Bulgaren kwamen snel tot hun spel in harten, maar Gunnar Hallberg zou nooit worden uitgesloten nadat Simon Hult de zwakke twee-opening had verdubbeld. Todor Tihilov trapte de verdediging af met de A en een tweede harten, leider troeft in de dummy. Toen de ♠J werd geleid, stapte Rumen Trandafilov op met ♠A, incasseerde de A, en speelde toen een derde hartenronde. Hallberg getroefd in de hand, overgestoken naar de K, en nam de duidelijke troef finesse tegen de dame van West. Toen kwam het sleutelspel: Hallberg stak over naar dummy in klaveren en leidde de V. Maar toen West dit voorbeeld volgde, troefde Hallberg de winnaar van de dummy, waardoor zijn troeflengte werd verminderd om overeen te komen met die van West. Een klaveren gaf nu de voorsprong terug aan de dummy en de leider leidde een winnende ruit. West gooide zijn laatste harten, dus Hallberg gooide zijn overgebleven klaveren, maar wat hij ook deed, west kon geen slag scoren met zijn bewaakte ♠V. Mooi gespeeld! N/S +790 en 14 IMPs naar ZWART wanneer de leider aan de andere tafel faalde door een slag in hetzelfde contract.

HARRIS leidde halverwege de wedstrijd met 21-10, maar de tweede helft was eenrichtingsverkeer, ZWART won deze met 29-0 en boekte een overwinning van 18 IMP. De grootste overwinning werd behaald door SCHWARTZ (VS), die SCORWAY (Schotland/Noorwegen) met 58-12 versloeg en na de eerste wedstrijd bovenaan de ranglijst stond.

Bij het spelen van de leiders in ronde 2 was het déjà vu voor het HARRIS-team, omdat ze opnieuw aan het verkeerde eind waren van een whitewash in de tweede helft. Beide Oost-spelers in deze wedstrijd moesten een openingsvoorsprong vinden op de eerste van de probleemhanden van deze week.


Nadat Schwartz zich had gesteund over East's hartpreëmptie, kreeg Jenny Wolpert haar zijde, in ieder geval kort, voor een contract dat kon worden gesloten. Inderdaad, N/S slaagde er in clubs slechts aan twee van de 16 tafels te bereiken, en beide in dezelfde wedstrijd. De Italianen Manno/Di Franco scoorden +600 in 5 ♣ voor BRAIN GLUCOSE (VS/Italië), maar dat was een 4-IMP-verlies toen Nikolenkov/Szegedi voor HONGARIJE (Hongarije/Zwitserland) verdubbelde in hetzelfde contract.

Het spelen van een spel met ruiten was veel uitdagender en hoewel een handvol leiders de poging deed, kreeg alleen Schwartz genoeg hulp van zijn vrienden om plus te gaan. Eduard Malhasyan leidde de K, wat de leider een sprankje hoop gaf. Schwartz won met de A speelde onmiddellijk een schoppen naar de dame en incasseerde ♠A om zijn hartenverliezer af te leggen. Toen de leider vervolgens de leidde V van dummy, west maakte de fout om met de koning te dekken. De leider heeft gewonnen met de A, verzilverde de J liet de tien van oost vallen, trok de laatste troef met de 9, en speelde op clubs. De verdedigers konden alleen hun twee hoge clubs maken: N/S +600 leek een uitstekend resultaat voor de Amerikanen.


John Kranyak

In de replay opende Oost ook met een hartenvoorsprong, maar Shahzaad Natt maakte een takeout double op de Zuid-kaarten. Niall Igoe schoot op 3SA, maar toen Vincent Demuy een tweehonkslag sloeg op weg naar buiten, bedacht hij zich en trok hij zich terug om te gamen in zijn lange kleur. Demuy sloeg opnieuw een tweehonkslag, waardoor John Kranyak een openingsvoorsprong kreeg.

Kranyak, die de Junior Teams-titel won op drie Wereldkampioenschappen (in 2001, 2005 en 2006) als vertegenwoordiger van de VS, gaf de leider geen kans en opende met ♣2. Demuy nam zijn twee clubwinnaars en leverde netjes de kraag van zijn partner af. De verdediging scoorde later de K om het contract met twee te verslaan: N/S -500 en 15 IMP's voor SCHWARTZ.

SCHWARTZ leidde de wedstrijd halverwege met 27-18, waarna hij zijn tegenstanders in de tweede helft met 28-0 uitschakelde om hun tweede grote overwinning te behalen en hun plaats aan de top van de tafel te behouden. ZWART won echter ook met bijna een maximum, en ze stonden met iets meer dan 2 OP's achter met een volledig Engels team, LESLIE, dat opklom naar de derde plaats.

De leidende teams hadden allebei zeer zware opdrachten in ronde 3, SCHWARTZ nam het op tegen de reguliere winnaars van Alt-evenementen, MOSS (VS/Zwitserland), terwijl BLACK het opnam tegen GILLIS (Schotland/Noorwegen). Bord 11, waar Andrew McIntosh te maken had met het biedprobleem van deze week, zorgde voor een significante zwaai in beide belangrijke wedstrijden:


Andrew McIntosh

Tom Paske ging door als dealer maar verdubbelde toen de sprong van oost naar 4 na het diamanten volgbod van zijn partner. De enige realistische keuzes van McIntosh waren vermoedelijk Pass, 5♣ en 6♣. Wat heeft partner nodig om van slam een ​​redelijk voorstel te maken? Waarschijnlijk niet veel meer dan ♣A en een van de hoogste schoppen, dus misschien was Tosh's 5♣-bod aan de conservatieve kant. Er zat weinig in het spel: de verdedigers maakten maar één schoppenslag: N/S +420.


Er was geen melding van de 2 . van noord bod, dus ik neem aan dat het gewoon natuurlijk en forcerend was in plaats van enige vorm van clubfit te laten zien. Na deze marginale zuidhand te hebben geopend, lijkt Boye Brogeland's gratis 4♣-bod misschien te veel. Als 2 echter dwong om te gamen, was 4♣ misschien eerder beschrijvend dan iets extra's te suggereren. Het resultaat was echter dat na een uitwisseling van cue-biedingen, Christian Baake RKCB ontketende en vervolgens de grand slam bood toen hij ontdekte dat alle sleutelkaarten aanwezig waren. Het contract was niet zonder spel, maar de leider had ruiten 3-3 nodig om beide schoppenverliezers weg te krijgen. Toen die kans faalde, stond hij één achter: N/S -50 en 10 IMPs naar ZWART.

GILLIS had halverwege de wedstrijd met 16-12 voorgestaan, maar voor de tweede keer in drie wedstrijden wist ZWART hun tegenstanders in de tweede helft wit te wassen en won met 28-0 om een ​​24-IMP-overwinning te behalen die hen naar de bovenaan het klassement.

In de andere sleutelovereenkomst:


Voor de Poolse Bermuda Bowl-winnaars die nu het witte kruis van Zwitserland vliegen, opende Michal Nowosadzki de zuidhand met een Poolse club (klaveren, zwakke notrump of een willekeurige 17+). John Kranyak was niet tevreden met de twee niveaus en rekte zich uit om in te grijpen met een 3 volgbod, waardoor Jacek Kalita's opties ernstig krampen. 4♣ was vermoedelijk natuurlijk en dwingend, maar toen Nowosadzki alleen maar kon raisen naar game, bleef Kalita achter met een soortgelijke beslissing als McIntosh in de andere wedstrijd. Hier stond Kalita tegenover een openingsbod, terwijl de partner van Tosh oorspronkelijk had gepast. Tosh had echter de indruk dat Paske geen drie ruiten zou hebben (anders had hij 5 . geboden). in plaats van dubbel), terwijl Kalita niets had dat erop wees dat zijn partner niet het gebalanceerde, zwakke notrump-handtype had, dus een onvermijdelijke diamantverliezer was heel goed mogelijk. Heel lastig! Maar opnieuw won het conservatisme de dag: N/S +420.

Slechts één van de vier Noord/Zuid-paren in de eerste twee wedstrijden beoordeelde het niveau correct, en dat was de Amerikanen Robinson/Grossack:


Adam Grossack

Robinson ging ook door als Dealer maar deed mee met 5♣ nadat Adam Grossack een takeout double had gemaakt van West's 3 opening. Grossack oordeelde correct om te raisen naar slam en Roger Lee deed zijn best om het verlies te beperken door de save op het zes-niveau te nemen.

De verdediging was accuraat: Grossack incasseerde zijn twee hoge diamanten en schakelde vervolgens over naar de K. De leider troefde en speelde een troef naar de aas van Noord, maar Grossack speelde nu een derde ronde ruiten, waardoor zijn partner de J door dummy te overruffen. De A was de vijfde verdedigingstruc: N/S +800 en 9 IMP's voor SCHWARTZ.

Deze wedstrijd was de hele tijd een makkie en MOSS won met de kleinste marges, 38-37. Dat was echter nog steeds genoeg om SCHWARTZ in de top twee te houden. In de andere belangrijke wedstrijd van ronde 3 versloeg LESLIE BRAIN GLUCOSE 34-27, waardoor die twee teams na drie wedstrijden op de derde en vierde plaats stonden.

De twee leidende teams troffen elkaar frontaal in ronde 4, terwijl de als derde geplaatste LESLIE het opnam tegen de gevaarlijke DONNER (VS/Zweden). SCHWARTZ leidde met 7-0 tegen ZWART na de eerste acht deals, dus de borden waren misschien nogal saai? Blijkbaar niet, want DONNER schoot LESLIE 48-0 over dezelfde acht boards. Bord 2 vatte de actie in de eerste helft van beide wedstrijden samen:


Tom Paske

Na wat mij een normaal begin van de veiling lijkt, had McIntosh na drie biedingen bijna zijn hele hand laten zien (een sterke 1-4-3-5 vorm). Blackwood verscheen al snel en toen McIntosh het bezit van alle sleutelkaarten met 5NT bevestigde, sprong Tom Pasked naar de grand slam in ruiten.

Er zijn talloze routes naar 13 tricks. Met zeven topslagen in de nevenkleuren, kan de leider een schoppen in de dummy troeven om hem zes troefslagen te geven. Paske won eigenlijk de openingstroef en speelde vier ronden gelijk. Hij speelde toen tegen drie topclubs en zette ♣9 op als zijn dertiende slag via een roffelende finesse tegen zuids ♣B. E/W +1440.


De Amerikaanse veiling begon op dezelfde manier. John Kranyak stemde in met diamanten via een splinter in harten, maar het eindresultaat was hetzelfde: E/W +1440 en een eervolle duw.

In de andere topwedstrijd speelden beide West-spelers transferreacties op een 1♣-opening, dus begonnen beide met een 1 respons:


Ollie Burgess' 1♠-antwoord suggereerde ruiten, maar had een aantal handtypes kunnen laten zien zonder een hoge kaart van vier kaarten. Toen Tim Leslie vervolgens omkeerde naar harten, schoof Burgess op met een semi-natuurlijk 2♠-bod dat vermoedelijk sterk 5+ ruiten impliceerde. Leslie's sprong naar 3SA bracht de zaak van zijn kant echter niet vooruit en toen Burgess nu met 4♣ opschoof, zat het partnerschap vast in de verkeerde kleur. Leslie's 4 bod was nu slechts een controle in plaats van ondersteuning. Ze eindigden niet alleen op het verkeerde niveau, maar helaas ook in de kleur die 5-0 deelde.

Op zeven van de zestien tafels speelde Oost/West deze deal in een ongelukkige 7♣. Bij twee andere speelde de leider in 6♣ en overleefde de 5-0 splitsing. Leslie deed dat echter niet, want hij won de schoppenvoorsprong bij de opening en begon te troeven door ♣V te incasseren. Daarna kon hij ♣B niet uitschakelen zonder gedwongen te worden. De succesvolle leiders begonnen met een klaveren naar de koning en konden zuid vervolgens beperken tot slechts één troefslag, hoewel dat natuurlijk weinig troost bood voor degenen die in een grand speelden. E/W -50.


Cecilia Rimstedt

Na een gelijkaardige start schoof Cecilia Rimstedt op met 2SA, vermoedelijk met schoppenstopper(s). Elke speler herhaalde vervolgens hun kleine kleur voordat Kevin Dwyer zijn hand beperkte met 3SA. Rimstedt was echter nog lang niet klaar en ze toonde haar clubfit op het vierniveau. Blackwood volgde en het partnerschap vond hun weg naar de gedoemde 7♣ , maar Kevin Dwyer had genoeg gehoord om op het elfde uur te converteren naar notrumps.

Rimstedt won de hartenvoorsprong in de opening en incasseerde ♣A, waardoor zuids boer onmiddellijk zichtbaar werd. De ♣10 kwam daarna en werd uitgevoerd, waarmee de leider de vierde slag in die kleur kreeg. Met nog vijf ruiten, drie harten en één schoppen te gaan met vier klaveren, claimde de leider al snel haar contract. E/W +1520 en 17 IMP's naar DONNER.

ZWART won de tweede helft met 24-9 om de wedstrijd met 24-16 te winnen en een voorsprong van bijna 10 OP's te openen op hun tegenstanders bovenaan het klassement. LESLIE won de tweede helft van hun wedstrijd met 13-11, maar zakte toch terug naar de vijfde plaats terwijl DONNER op het podium klom.

Dit was de stand na vier van de negen kwalificatiewedstrijden:

ZWART63.32 OP's
SCHWARTZ53.89
GEVEN50.64
HONGARIJE45.75
LESLIE44.74
RIPPEY43.90
MOS42.39
HERSENGLUCOSE42.18
PIGOT41.96
FREDIN40.75

Volgende week zijn we terug om het beste van de actie van de resterende kwalificatiewedstrijden te zien.