Grote BBO Vugraph-deals # 118

Marc Smith bezoekt de voorrondes van de OCBL July Cup

Zestien teams begonnen met het Online Contract Bridge League's July Cup, met de helft van het veld om zich te kwalificeren voor de knock-outfase aan het einde van het evenement van een week. In de column van vorige week zagen we de actie van de eerste vier wedstrijden, waarna het leaderboard er als volgt uitzag:

ZWART63.32 OP's
SCHWARTZ53.89
GEVEN50.64
HONGARIJE45.75
LESLIE44.74
RIPPEY43.90
MOS42.39
HERSENGLUCOSE42.18
PIGOT41.96
FREDIN40.75

Het is een bewijs van de kwaliteit van het veldvolgorde dat de originele #1 zaden, GILLIS (Schotland/Noorwegen) en #3 zaden, HARRIS (Engeland/Bulgarije) respectievelijk twaalfde en veertiende waren in het veld met 16 teams. Er is genoeg bridge moet echter nog gespeeld worden, aangezien we nog maar net halverwege de kwalificatiefase naderen.

Zoals gewoonlijk beginnen we met enkele problemen, en we zullen later ontdekken hoe uw keuzes zouden hebben gewerkt. Ten eerste, met alleen de tegenstanders kwetsbaar, ben je west met:


Welke actie onderneemt u?

Vervolgens, met beide kanten kwetsbaar, houd je als Noord vast:


Welke actie onderneemt u eventueel?

Vervolgens een probleem met de opening voor u. Je bent Noord en hoort de volgende veiling:


Wat leidt u?

Ten slotte, met geen van beide kanten kwetsbaar, houd je Noord vast:


Wat bied je?

Ik laat je erover nadenken en ga door met de actie. Ondanks een verlies in ronde 4 waardoor ze naar de vijfde plaats zakten, staat LESLIE (Engeland) tegenover de leiders, BLACK (Engeland/Zweden) in ronde 5. Ondertussen speelt de als tweede geplaatste SCHWARTZ (VS) BRAIN GLUCOSE (VS/Italië) /Engeland) in een wedstrijd waarin de gebroeders Grossack het tegen elkaar opnemen. ZWART leidde halverwege met 36-10, terwijl SCWARTZ in de andere wedstrijd met 10-13 achter stond, dus het gat bovenaan het klassement werd snel groter. Alle vier de noord/zuid-paren hadden een kans op plus in het eerste deel van de tweede helft, maar slechts één vond een winnende verdediging:


Twee identieke veilingen lieten Noord op voorsprong tegen 5 in de wedstrijd BLACK-v-LESLIE. Andrew Black leidde ♠A, kreeg ♠9 (standaardtelling) van zuid en probeerde zijn partner een schoppentroef te geven in slag twee. Met dummy's schoppen-eer vastgesteld voor een hartenafleg, had de leider nu elf slagen: E/W +600.

In de andere kamer hield Mike Bell zijn defensieve hoop levend toen hij ♣10 op tafel legde bij slag één. Ben Norton concludeerde dat de beste kans was dat zijn partner de singleton-klaveren had, haalde in met ♣B en probeerde ♣A te verzilveren. De leider trof en beweerde al snel: E/W +600 en een plat bord. LESLIE won de tweede helft met 29-21, maar dat was weer een comfortabele overwinning voor ZWART, die zich nu terugtrekt.

De algemene stijl is tegenwoordig dat iedereen de veiling binnenstapt met het snuiven van een olievod. Het is daarom misschien verrassend dat de Italiaanse Massimiliano Di Franco de enige Noord-speler was die de 'voor de hand liggende' zwakke twee in schoppen opende met een gunstige kwetsbaarheid, maar dat veranderde het contract niet:

Massimiliano Di Franco

Massimiliano Di Franco won tweemaal een zilveren medaille als junior, in 2009 op het World Youth Congress en op de Europese kampioenschappen voor jeugdteams van 2011. Hij won de Open Teams op de European Champions Cup in zowel 2014 als 2015. Hij trapte de verdediging af met de ♣ 10, die de slag mocht winnen. Andrea Manno won als junior ook zilveren medailles op zowel Wereld- als Europese kampioenschappen, maar een paar jaar na zijn huidige partner. Hij volgde met de ♣3 in slag één, misschien met het tonen van de telling, misschien met de kleurvoorkeur. Wat het ook betekende, Di Franco schakelde nauwkeurig over naar de 2 en de verdedigers konden toen hun drie slagen niet worden ontzegd. E/W-100.

Andrea Manno

Had Vincent Demuy er beter aan gedaan om in slag één te dekken met dummy's ♣H? Zou Zuid dan kunnen worden overgehaald om te proberen een tweede club te verzilveren? Zelfs als dat niet het geval is, is de hartschakelaar nog moeilijker te vinden vanaf de zuidelijke stoel.

Een heel ander scenario als gevolg van een variatie in de notrump-range betekende dat een aanzienlijk aantal IMP's aan de vierde tafel de eerste voorsprong opeiste:


Vermoedelijk beïnvloed door de Engelsman Ewan McNay, viel de oosthand niet in de range van Zack Grossack voor een 1SA-opening. Het effect van zijn 1   opening was om South het zwijgen op te leggen, die, vermoedelijk, nu geen manier had om zijn sterke zeven-bagger te tonen. McNay maakte een natuurlijke preventieve sprong in ruiten, maar tegenover een partner die kwetsbaar was tegen niet, voelde Grossack nog steeds het recht om een ​​kans te maken op het spel. 

Zoals het openen van leads gaat, de 9 zou een geïnspireerde keuze zijn geweest. Of Schwartz zou hebben gewonnen met de A en schakelde over naar de 10 zullen we nooit weten, maar zo hadden de verdedigers de eerste acht slagen kunnen maken om de leider vier, kwetsbare underslagen te kort te laten. Toen Jenny Wolpert in plaats daarvan de...  J, Grossack was in staat om pijnloze tien tricks te claimen: E/W +630 en een opwindende 12 IMP's voor BRAIN GLUCOSE.

Het was het begin van een goede serie waarin BRAIN GLUCOSE zich terugtrok om de wedstrijd met 41-27 te winnen. Ondanks het verlies bleef SCHWARTZ op de tweede plaats, maar nu bijna 17 VP's achter de leiders.

In ronde 6 was het de beurt aan DONNER om het op te nemen tegen de leiders, terwijl SCHWARTZ het opnam tegen de als vijfde geplaatste HONGARIJE. Veel West-spelers werden in deze ronde geconfronteerd met een variatie op het eerste biedingsprobleem van deze week:


Er zijn tal van redenen waarom offeren in 5 kan fout zijn. Als je een ongeldige troef hebt, is het niet zo zeldzaam dat partner een voldoende sterke hand heeft om de leider ernstig te storen, waardoor je save een spook wordt. Partner had zeker een 3-4-4-2 vorm kunnen hebben op deze veiling. Met zo'n slechte hand is het misschien ook mogelijk dat 5 zou meer kunnen kosten dan het spel van Noord/Zuid. Als alternatief is het mogelijk dat de tegenstanders voortijdig zijn gestopt, en als ze zich terugtrekken, krijgen ze misschien een tweede kans om een ​​'making slam' te bieden - zou dat worden geclassificeerd als een grootse Biltcliffe?

Om wat voor reden dan ook, koos Joe Grue ervoor om te verdedigen. Nu de ruiten van de tegenstanders 2-2 breken, hebben de verdedigers drie topwinnaars, maar niet meer: ​​N/S +620.


Gary Donner toonde de Noord-hand als een uitnodigende of betere hartenverhoging van vier kaarten en Sandra Rimstedt bood een spel op de Zuid-kaarten. Desalniettemin bevond Tom Paske zich in een vergelijkbare situatie als Grue aan de andere tafel. De Engelsman koos ervoor om te saven, en er waren slechts drie klaveren en één schoppen te verliezen: N/S +300 en 9 IMPs tegen ZWART.

De ZWARTE bandwagon blijft maar doorgaan: ze verslaan DONNER 39-16 en leiden nu het veld met meer dan een wedstrijd (20 OP's).

Miklos Dumbovich

In de andere sleutelwedstrijd hoorde Miklos Dumbovic precies dezelfde veiling als Grue, en hij bood 5 op de West-kaarten: N/S +300. De Amerikaan John Kranyak, driemaal wereldkampioen junioren die de VS vertegenwoordigde in de vroege jaren 2000, bereikte dezelfde plaats, maar via een wat meer fantasierijke route:


Nogmaals, N/S +300 voor een plat bord. SCHWARTZ won een spannende partij met 25-22, maar zakte naar de derde plaats. BRAIN GLUCOSE scoorde een indrukwekkende overwinning, 48-19 op MOSS na een 39-0 eerste helft whitewash, om op te schuiven naar de tweede plek. Ze nemen het op tegen de leiders in ronde 7, terwijl SCHWARTZ DONNER speelt.

Er waren drie slam-deals die voor schommelingen zorgden in een of beide topwedstrijden, maar het was Board 10, waar iedereen te maken kreeg met de tweede van de biedingsproblemen van deze week, die mijn aandacht trok.


Simon Hult opende 1SA en Gunnar Hallberg maakte wat lijkt op een vrij routinematige pass. Zack Grossack keerde daarna terug met 2 Ik ben geslaagd als Dealer en, hoewel niet gewaarschuwd in de handrecords, neem ik aan dat dit klaveren en een hogere kleur liet zien. McNay had geen reden om te verhuizen, omdat hij verwachtte dat de tweede kleur van zijn partner ruiten zou zijn. Hallberg concludeerde waarschijnlijk dat de tweede kleur van oost schoppen was, dus hij zou terug kunnen balanceren, maar wil je ze echt pushen in wat gemakkelijk een betere pasvorm zou kunnen zijn?

Grossack won de troef in de hand en schoof de Q. Zuid won met de K om een ​​tweede troef te spelen, en de leider won en leidde een tweede schoppen. Zuid won met de A en leverde de schoppentroef van zijn partner af, maar daardoor had de leider nog twee schoppenwinnaars over voor zijn slagen met zes troeven. De verdediging had een derde ronde troef kunnen spelen in plaats van de kemphaan te nemen, maar de leider zou nog steeds acht winnaars in zwarte kleuren hebben (drie schoppen en vijf klaveren). E/W +90 leek een goed resultaat voor het Anglo-Amerikaanse paar.


Massimiliano Di Franco besloot dat hij van zijn hand hield, inderdaad hij vond het erg leuk: hij deed niet alleen Stayman, maar hij hief toen de 2 reactie op spel, En het bleek geen slecht spel te zijn, want de handen pasten opmerkelijk goed. David Gold leidde zijn singleton-ruit, de leider won in de dummy met de boer. Toen Andrea Manno, niet onredelijk, de K en volgde met een harten naar dummy's aas, maar hij zat in de problemen. Een diamant voor de koningin kwam daarna, getroefd door West met de 6. Goud incasseerde de ♣A en vervolgde de kleur, en de verdediging had nog steeds de Q te komen: E/W -100 en flatboard.

In de andere topwedstrijd bleef één leider ongestoord spelen:


Schwartz liet de mogelijkheid voorbijgaan om Stayman te gebruiken en geen van beide tegenstanders zag enige reden om het openingsbod van zuid te verstoren. Cecilia Rimstedt vond de langste kleur van haar kant met haar openingsvoorsprong, een schoppen. De leider won in de hand, voorgestoken naar de A, en nam de diamant finesse. Toen dat lukte, had ze negen trucjes. E/W-150.


Brad Moss

Net als het Italiaanse Noorden in de andere wedstrijd rolde ook Brad Moss Stayman uit. Hij volgde alleen met een uitnodigingsverhoging van de 2 antwoord, maar Joe Grue ging door met spelen. Na een duidelijk beperkte veiling kwam John Kranyak dus in de verleiding om zijn vorm te verdubbelen en verwachtte hij slechte breaks op weg naar buiten.

Ook hier opende West de 2, en Grue won in de hand met de V. Helaas voor de verdedigers had de dubbel van oost de leider een virtuele blauwdruk van de verdeling gegeven. Grue heeft de K en liep de 10. De teruggooi van oost betekende dat de leider alle troeven moest trekken voordat hij de diamanten finesse herhaalde, maar west had, zoals verwacht, niet weggeleid van Kxx. De leider kon vijf ruiten, vier harten en twee schoppen claimen: E/W -990 en maar liefst 13 IMP's voor DONNER.

SCWARTZ verloor van DONNER, maar slechts met 38-27, wat genoeg was voor hen om hun derde plaats te behouden. In de topper behaalde BRAIN GLUCOSE een ruime overwinning, 32-6, waarmee het gat bovenaan werd gedicht. ZWART bleef bovenaan het klassement, maar nu met een voordeel van minder dan 8 OP's.

Omdat de leidende teams al tegen elkaar hadden gespeeld, hadden ze allemaal matchups met teams verderop in het klassement in ronde 8. Voor de leiders waren de tegenstanders de gevaarlijke FREDIN (Zweden/Zuid-Afrika), en het bleek een zeer hechte wedstrijd te zijn. Niet dat er geen kansen waren om de marge te vergroten - de Zweedse aanvoerder bood zijn tegenstanders een kans op bord 14, als ze het probleem met de opening bovenaan dit artikel maar konden oplossen:


Op een handvol van de 16 tafels kon Noord de dummy met 1SA neerleggen en zag hij zijn partner tussen de vijf en acht slagen maken. Anders Morath had er zes (vier harten en twee schoppen) nadat Tom Paske zijn enige vierkaart had geleid: E/W +50.

Op zes tafels balanceerde oost met 2 geslaagd zijn als Dealer. In sommige gevallen kan dat zijn gealarmeerd als schoppen en een minderjarige, hoewel ik het niet kan bevestigen omdat de gegevens van deze gebeurtenis geen uitleg bevatten. Op vijf van die zes tafels raisde west naar een saaie 4. Alleen de Zweedse ster Peter Fredin gaf er de voorkeur aan om 3SA te proberen en, misschien nog opmerkelijker, hij hield het ook vol toen zuid uitbalanceerde met een tweehonkslag:


Peter Fredin

In plaats van te raisen naar 4sx, werd Fredin overgehaald door zijn vierkante vorm om zijn kansen te grijpen in het spel met negen slagen, ondanks de bekende negen-kaart-majeur-suit fit. Zelfs de dubbel van David Gold schrikte de Zweed niet af, waardoor Andrew Black de kans kreeg om een ​​winnende openingsvoorsprong te vinden.

Alleen een hartenlood verslaat het contract. Zwart hoopte dat de dubbel van zijn partner gebaseerd was op goede schoppen boven de kleur van de dummy, dus nam hij genoegen met ♠10. Goud won met de ♠A en schakelde over naar de J, maar Fredin bedekt met de V, pakte de ruiten finesse om de dummy te bereiken, en finessede toen tegen Zuids ♠V. De leider had nu vier schoppen, één harten, drie ruiten en twee klaveren voor tien slagen: een spectaculaire E/W +850 voor 13 IMP's voor FREDIN.

Natuurlijk, die in 4 maakte de voor de hand liggende elf tricks voor 'slechts' E/W +450.

ZWART won een close match met 39-27, wat in feite resulteerde in een aanzienlijke uitbreiding van hun voorsprong aan de top met alle drie de teams vlak achter hen die verloren. FREDIN zakte ondertussen naar de negende plaats, net buiten de laatste kwalificatieplek, met nog één wedstrijd te spelen.

Bij het ingaan van de laatste wedstrijd zag het klassement er zo uit:

ZWART108.68 OP's
BRIAN GLUCOSE93.60
GEVEN92.55
GILLIS91.22
SCHWARTZ86.73
ECF HOLDING84.74
HONGARIJE 82.62
RIPPEY82.35
FREDIN79.43
PIGOT79.14
MOS77.98

Bord 1 van de laatste ronde was een biedingsuitdaging voor de Noord/Zuid-paren. Hoewel er 14 toptrucs zijn zolang de schoppen maar binnenkomen (vijf missen bij de boer), bood geen enkel paar een grand slam en minder dan de helft (zeven van de 16) bereikte zelfs een slam. Het bord genereerde een slamswing in beide topwedstrijden:


Gunnar Hallberg bereikte de positie die werd getoond in de laatste biedingsproblemen van deze week. Het zou duidelijk goed hebben gewerkt om verder te gaan met een 4♣-cue-bod, ogenschijnlijk instemmende schoppen, maar omdat dat een harten-cue-bod van partner zou uitlokken. Zeker, een sprong naar 6 lijkt dan meer dan redelijk. Toen Hallberg genoegen nam met een sprong naar 5 bij zijn derde beurt had Simon Hult geen reden om opnieuw te bieden.

Balazgs Szegedi

13 trucs zijn gemakkelijk in ruiten zolang schoppen 3-2 of op een niet-harten-voorsprong worden gedeeld. Zelfs als schoppen niet breken, heb je nog steeds een gemakkelijke twaalf slagen door een slag op te geven aan de K. N/S +440 leek geen veelbelovend resultaat voor de Zweden.


Csaba Scabo

Partners voor het naderen van twee decennia, Csaba Scabo en Balazs Szegedi wonnen samen bronzen medailles, als vertegenwoordiger van Hongarije, in de juniorenteams op het 2004 European Youth Team Championship.

Na dezelfde start koos Scabo ervoor om zijn gematigde hartenkleur te introduceren in plaats van in ruiten te springen bij zijn tweede beurt. Hierdoor kon oost klaveren spelen en ook hier herhaalde zuid zijn schoppen. Toen Scabo vervolgens schoppen verhoogde, schoof Szegedi op met Blackwood en werd al snel gedwongen te slammen toen Szabo reageerde met een bod dat zijn leegte aantoonde.

Schoppen slaan is potentieel erg lastig, als west een ruiten voorsprong kan vinden. Szegedi had echter geen problemen toen Tom Paske in plaats daarvan aanviel met het andere rode pak, een fantasierijke 5. De leider heeft gewonnen met de Q, trok troeven in drie ronden en claimde snel de rest: N/S +1010 en 11 IMP's naar HONGARIJE.

HONGARIJE won de wedstrijd met 43-21, waardoor hun deelname aan het evenement verzekerd bleef, maar dit resultaat was nog steeds goed genoeg om ZWART's plaats bovenaan het klassement te behouden.


Net als zijn landgenoot in de eerste wedstrijd, sprong ook Espen Lindqvist bij zijn tweede beurt naar Three Diamonds. Toen Oost vervolgens klaveren naar het vier-niveau verhoogde en Boye Brogeland een tweehonkslag sloeg, gaf Lindqvist toe een hartenkleur te hebben. Brogeland zette door met 4, maar Lindqvist besloot dat hij al genoeg had gedaan, dus daar bleef het bij.

Brogeland speelde in het spel en speelde veilig om zijn contract te verzekeren nadat de dummy in slag één in clubs was gedwongen. N/S +450.


Ik kan de vroege stadia van de Italiaanse veiling niet verklaren - helaas zijn er geen waarschuwingen en uitleg in de handrecords. Toen noord echter eenmaal akkoord was gegaan met schoppen, lijkt het erop dat zuid naar het vijf-niveau sprong en om klaverencontrole vroeg en toen Di Franco ruiten voorstelde als een alternatieve soort, produceerde Manno een dummy. Goed beoordeeld van beide kanten van de tafel: N/S +940 en 10 IMP's voor HERSENGLUCOSE.

BRAIN GLUCOSE won een laag scorende wedstrijd met 28-20, die de winnaars comfortabel op het podium hield, maar ook dichtbij genoeg was om GILLIS een plaats in de knock-outfase te bezorgen. Ondertussen was de overwinning van DONNER met 67-54 tegen FREDIN voldoende om hen naar de tweede plaats te tillen. De grote winnaars in deze ronde waren PIGOT (Ierland), wiens overwinning met 27-21 op SCHWARTZ voldoende was om hen naar een kwalificatieplaats te tillen ten koste van RIPPEY, die verloor van SCORWAY in hun laatste wedstrijd.

De finaletafel zag er als volgt uit:

ZWART113.30 OP's
GEVEN106.07
HERSENGLUCOSE105.89
ECF HOLDING101.62
GILLIS98.93
HONGARIJE98.00
SCHWARTZ94.97
PIGOT90.90
LESLIE89.85
RIPPEY88.60
MOS85.95

Het donkere paard dat de knock-outfase ingaat, moet ECF HOLDING (Noorwegen) zijn, die de afgelopen vier dagen niet bij de leiders is gezien, maar aan de buitenkant is gekomen met vier overwinningen van hun laatste vijf wedstrijden om naar de top te klimmen vier. De grootste verrassing is misschien wel het falen van MOSS om de knock-outfase te halen. Andere opmerkelijke afwezigen zijn twee semi-Engelse teams, HARRIS, de originele nummer 3 zaden, en LESLIE, die lange tijd bovenaan het klassement stond, maar net op de paal werd geplukt door de Ieren ondanks een goede overwinning in hun laatste wedstrijd.

De opstelling van de kwartfinales (met het overdraagbare voordeel tussen haakjes) zal zijn:

ZWART (+8.1 IMP's) vsPIGOT
DONNER (+6.1) vsSCHWARTZ
HERSENGLUCOSE (+3.1) vsHONGARIJE
ECF HOLDING (+1.1) vsGILLIS

Volgende week zijn we terug om het beste van de actie uit de knock-outfase te zien. Er is genoeg om naar uit te kijken, met een Engels-Ierse strijd aan tafel 1 en een inter-Noorse match-up aan tafel 4. Twee van de drie teams die vliegen met de Stars and Stripes of the USA ontmoeten elkaar frontaal aan tafel 2. terwijl twee teams die de eerste vier dagen goed hebben getoond, elkaar ontmoeten aan tafel 3. Laat de onrust maar beginnen!